Hedef Belirleme
Hedef Belirleme
Hedef belirlemek; bireyin çalışmalarında ne yapacağı, niçin yapacağını bilmesi, çalışmalarında sorumluluk almasını ve planlar yapmasını gerektirmektedir.
Eğitim öğretim yaşantılarında da hedef belirlemenin başarıya ulaşmada oldukça büyük bir rolü bulunmaktadır.
Birçok öğrenci nasıl hedef belirleyeceğini bilmemekte, ne yapmak istediğine ilişkin belirsizlikler yaşamakta, belirlediği hedefin çevresi tarafından tepki alacağından çekinmekte, başarısızlıktan korkmakta, kendi ilgi ve yeteneklerini tanıyamamaktadır.
Hedefler Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Hedefler gerçekleştirilmek istenilen zamanlara (Yakın-Orta-Uzak Dönem hedefleri gibi) ve önceliklere göre kategorize edilmeli, hedefin tamamlanması gereken tarih önceden belirlenmelidir.
Hedefler iyi sınırlandırılmalıdır. Belirlenen hedefler, açık ve anlaşılır olmalı ve kolayca ölçülebilmelidir. Örneğin; "Sınıfın en iyisi olmak" yerine "Deneme sınavından 70 net üzerine çıkmak" biçiminde belirlenmiş bir hedef daha ölçülebilirdir.
Hedefler olumlu ifadelerle tanımlanmalıdır. Örneğin; "Artık dersleri dinlerken başka şeylerle uğraşmayacağım" yerine "Sınıfta anlatılanları daha dikkatli dinleyeceğim" biçiminde bir ifade kullanmak daha yararlıdır.
Velilere Düşen Görevler Nelerdir?
Çocuğunuz hedefi kendisi belirlemelidir. Hedef belirlemede sorumluluğu kendisi almalıdır. Aile, öğretmen veya arkadaş ısrarı ile olmamalıdır. Kendi belirlediği hedefler daha güdüleyici ve daha önemlidir.
Hedefler ulaşılabilir olmalıdır. Çocuğunuzun gerçekleştirebileceğinden fazlasını gerektiren hedefler başarısızlığa neden olabilir. Ulaşılabilir hedefler belirlemesinde kendisini tanıması önemlidir. Bunun için çocuğunuzun bilgi, beceri, yetenek, ilgi ve özelliklerinin farkında olması gerekmektedir.
Hedeflerine ulaşabilmek için neler yapması gerektiğini planlayabilmelidir. Örneğin ders notlarını yükseltmek istiyorsa etkili çalışma alışkanlığı geliştirmeye ve çalışma planı oluşturmaya gereksinim duyacaktır.
Hedefe ulaşmak için kimden destek alacağının farkında olmalıdır. Aileler, öğretmenler ve arkadaşlar potansiyel yardımcılardır.
Kendi hedeflerinizi çocuklarınızın hedefleriyle karıştırmamanız gerekmektedir. Sizin gerçekleştiremediğiniz hedefleri çocuklarınıza dayatmamalısınız.
Hedef belirleme sürecinde model olmalısınız. Aile hedefleri hakkında çocuklarınızı bilgilendirmeli ve bu hedeflere ulaşmada onlara düşen görev ve sorumlulukları paylaşmalısınız.
Hedef belirlemede çocuklarınız güçlük yaşayabilir. Onları suçlamamalı, hedef belirleme konusunda deneyim kazanmalarına fırsatlar tanımalısınız. Kendilerini daha iyi tanımaları için imkânlarınız ölçüsünde ilgi, yetenek ve değerlerini fark edebileceği farklı faaliyetlere yönlendirebilirsiniz.
İhtiyaç halinde öğretmenleri ile rehberlik ve psikolojik danışma servisinden destek alabilirsiniz.
Çocuklarınızın gerçekleştirdikleri hedefleri fark etmeli, pekiştirmeli ve yeni hedefler belirlemesi konusunda onları güdülemelisiniz.