Sosyal Beceriler
Çocukların Sosyal Beceri Gelişiminde Ailenin Rolü
Aile ortamı çocuğun dünyada ilk yer edindiği sosyal ortamdır. Dolayısıyla çocukların ilk sosyal becerileri burada gelişir. Ailelerin çocukları için yapabilecekleri en önemli şey seven, onaylayan, kabul eden ve saygı duyan bir tutumu benimsemektir. Ebeveynler çocuklar için bir rol modeldir. Çünkü çocuklarınız sizin nasıl iletişim kurduğunuzu, tutum ve davranışlarınızı gözlemlerler. İletişimi başlatmak, sürdürmek, işbirliği yapmak, özür dilemek, özrü kabul etmek, paylaşmak gibi pek çok temel sosyal davranışı ailede öğrenirler.
Ailelere Öneriler
1-Arkadaşları ile birlikte vakit geçirmeleri için fırsat yaratın.
2-Oyun oynamayı öğrenmesi ve spor yapmasını sağlayın.
3-Uygun davranışlar için birlikte alınmış net kurallarınız olsun.
4-Çocuğunuzla vakit geçirmek için her gün mutlaka zaman ayırın.
5-Farklı ortamlarda onları destekleyin.
6-Olumsuz duygularıyla baş etmeler için destek olun.
Nedir Bu Sosyal Beceriler?
1-İlişkiyi başlatma ve sürdürme becerileri: Dinleme, konuşmayı başlatma ve sürdürme, teşekkür etme, iltifat etme, yardım isteme, bir gruba katılma, yönergelere uyma, özür dileme ve ikna etme becerilerini içerir.
2-Grupla bir işi yürütme becerileri: Grupta iş bölümüne uyma, grupta sorumluluğu yerine getirme, başkalarının görüşlerini anlamaya çalışma becerilerini içerir.
3-Duygulara yönelik beceriler: Kendisinin ve başkalarının duygularını anlama, duygularını ifade etme, karşı tarafın kızgınlığı ile başa çıkma, sevgiyi iyi duyguları ifade etme, korku ile başa çıkma, kendini ödüllendirme becerilerini içerir.
4-Saldırgan davranışlar ile başa çıkma becerileri: İzin isteme, paylaşma, başkalarına yardım etme, uzlaşma, kızgınlığını kontrol etme, hakkını koruma, savunma, alay etmeye karşı koyma ve kavgadan uzak durma becerilerini içerir.
5-Stres durumlarıyla başa çıkma becerileri: Başarısız olunan bir durumla başa çıkma, grup baskısıyla başa çıkma, utanılan bir durumla başa çıkma, yalnız bırakılma ile başa çıkma becerilerini içerir.
6-Plan yapma ve problem çözme becerileri: Ne yapacağına karar verme, sorunun nedenini araştırma, amaç belirleme, bilgi toplama, karar verme ve bir işe yoğunlaşma becerilerini içerir.
Okul dönemi çocukların kişisel ve sosyal gelişimlerinin hızlı ve önemli olduğu bir dönemdir. Çocuklar kendi bakış açılarını fark ettikleri ve buna önem verdikleri bir döneme geçmektedirler. Yeni girdikleri okul ortamında artık çocuklardan beklentiler de farklılık göstermektedir. Çocuğun kendi yaşıtları ile birlikte sosyal bir grup olarak etkileşim içinde yaşamalarını öğrenmeleri, bu dönemde çocuklardan beklenilen davranışlardır. Çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade etme, karşıdaki insanı dinleyebilme ve zor durumlarla başa çıkabilme gibi davranışları gösterebilmelidir. Çocukların beklenilen bu davranışları göstermeleri, onların bazı becerilerinin gelişmesine bağlıdır. Kişiler arası ilişkilerin kurulabilmesi için gerekli olan bu becerilere “sosyal beceriler” adı verilmektedir.